La muuuulţi ani, România!
Iniţial, nu am avut nicio intenţie să pregătesc ceva special de ziua României, însă m-am simţit inspirată şi provocată de Coca şi sugestiile ei de ziua României şi am hotărât să le propun fetelor câteva idei de activităţi cât mai practice, pentru că am rămas fără culoare în imprimantă (după mai bine de un an, cât m-au ţinut cartuşele!) Din nefericire, de 1 Decembrie am fost în ţară, nu ca să sărbătorim, ci ca să participăm la înmormântarea tatălui meu. Aşa că o să luăm lucrurile mai uşor în perioada următoare, până reuşesc să-mi adun gândurile şi ideile.
1. Am răsfoit o carte luată mai demult de soţul meu din aeroport.
O colecţie de fotografii realizate de George Avanu. Am numit pur şi simplu câteva localităţi şi am povestit despre amintiri pe care le avem acolo. Fetelor le-au plăcut fotografiile din delta Dunării şi sunt convinse că în fotografia cu barca şi pescarul, cel din imagine este bunicul Nicu.
2. Cutie senzorială tricoloră
Iniţial pregătită pentru Ema, care a început să numească spontan culorile de la semafor, această activitate le-a captat pe amândouă. Am folosit cuş-cuş expirat pe care l-am colorat cu roşu si albastru folosind tuburile de culoare din Ikea. La mijloc am folosit mălai. Trebuie lăsat de seara până dimineaţa la uscat şi e nevoie de supraveghere fiindcă amestecul nu este comestibil.
3. Joc de cărţi cu costume populare
Îl aveam printre lucrurile lăsate în România şi cu această ocazie l-am recuperat. Dacă bine îmi amintesc, l-am cumpărat de la o librărie de cartier CLB cu 8 lei. Se joacă precum jocul de "Chems" în 2 până la 6 jucători cu scopul de a realiza două perechi, considerându-se o pereche femeia şi bărbatul care poartă costume populare din aceeaşi zonă. Noi nu am jucat jocul ân sine, le-am înşirat doar şi am numit părţile costumului popular.
4. Joc de rol cu un pic de matematică.
Am găsit la plecarea din România, chiar în aeroport, aceste păpuşele de lemn în port tradiţional. Au costat 29 de lei şi, pentru câte pot să fac cu ele, nu am ezitat deloc să le iau. Elisa le-a zis din prima că sunt oameni din satul Trei Iezi! Trei Iezi este satul lui Guguţă, un personaj foarte simpatic, pus pe şotii, harnic şi cu bun simţ. Am terminat de vreo 3 săptămâni "Isprăvile lui Guguţă" de Spiridon Vangheli şi cred că o vom lua de la început odată cu venirea la noi acasă a atâtor treiiezeni, dacă îmi este permis să le zic aşa. I-am pus să joace în horă, i-am purtat de la moară acasă, de acasă la câmp, la prăşit, i-am pus să măture străzile satului şi să doarmă, tot numărându-i de fiecare dată. La mijloc este un glob de sticlă cu fulgi care cântă "Ciuleandra" cu nişte dansatori tare frumoşi!
5. În final, am lăsat-o să contureze harta României, şi să deseneze steagul.
Cu întârziere, dar cu mai multă mândrie decât în alţi ani, LA MULŢI ANI, România!
Comentarii
Trimiteți un comentariu