O mică lecţie despre elefanţi
Ema are acum aproape 2 ani, iar timp de câteva luni bune, elefanţii au fost preferaţii ei. Aşa că am hotărât să îi amenajez un mic colţ tematic, să citim nişte cărţi, să facem puzzle şi să ne jucăm puţin implicând-o şi pe sora mai mare.
1. Caută elefanţii din savană.
Am ascuns printre fâşii de iarbă sintetică nişte elefanţi din lemn pe care îi aveam pe acasă, împreună cu litera E, pe care Ema o cunoaşte deja dintr-un joc de puzzle cu litere.
2. Joc de rol şi cântecele folosind păpuşile de mână.
Emei îi place tare mult cântecelul cu elefantul Cici pe care l-a învăţat de la sora mai mare. Aşa că am cântat împreună despre elefantul Cici şi am plimbat păpuşa cu noi la Zoo, acolo unde am stat 20 de Minute să urmărim elefanţii care primeau de mâncare.
3. Citim despre elefanţi
Am ales două materiale despre elefanţi care descriu caracteristicile reale ale acestora, lucru pe care vă sfătuiesc să îl faceţi atunci când prezentaţi copiilor animale. În limba engleză am citit The Elephant's trunk de Brian şi Jillian Cutting, o carte cu ilustraţii realiste şi propoziţii scurte. Am introdus-o pe lista noastră de cărţi în engleză şi le-am citit-o zilnic, timp de o săptămână, pentru a le oferi ocazia de a îşi însuşi cuvintele noi ( it can, smell, breathe, eat, drink).
O surpriză foarte plăcută a fost revista care însoţeşte cd-ul de la ErcPress. Cu Ema ne-am uitat la poze, le-am descris pentru ea, am indicat părţile corpului, ea a încercat să le numească şi să imite sunetul pe care îl scoate elefantul. Cu Elisa am citit câteva paragrafe din fiecare pagină, revista fiind bogată în informaţii, potrivită pentru şcolarii mici. Însă fotografiile sunt atât de sugestive şi bine alese încât a fost uşor pentru ea să reţină câteva idei despre animalele cu piele groasă (pachiderme), felul cum "îşi vorbesc" elefanţii folosing trompa, faptul că sunt mamifere şi puii se hrănesc cu lapte, aici ne-am amintit că ne-am oprit la Zoo să vedem o sesiune de alăptat a unui elefănţel).
Pentru Elisa am mai citit şi această carte de la Girasol despre un elefant care îi ajută pe toţi cei care au nevoie şi care, la final, este salvat din mâinile braconierilor de către celelalte animale. Imaginile mari, care nu sunt încadrate în vreun contur şi coloritul realist sunt deosebit de atrăgătoare pentru copii, Emei îi place foarte mult să răsfoiască această carte!
4. Potrivire de culori şi numărat
Am folosit patru perechi de elefanţi de lemn dintr-un joc de strategie cumpărat recent de tati pentru a exersa potrivirea după culori şi număratul până la doi.
5. Figurine din aluat sărat
Lucrăm des cu aluat sărat şi de data asta am folosit o formă de elefănţel pentru a obţine aceste figurine. Amestec o cană de făină cu o cană de sare pe care încerc să o dizolv, atât cât pot, într-o jumătate de cană de apă fierbinte. Uneori mai adaug foarte puţină apă, cred că depinde şi de textura sării pe care o folosesc. Puteţi lăsa figurinele să se usuce la temperatura camerei, dar durează câteva zile pentru a se întări sau puteţi să le coaceţi în cuptor la temperatura cea mai mică până se întăresc (la grosimea de 4/5 mm, elefanţii s-au întărit în vreo 50 de minute). NU uitaţi să găuriţi figurinele cu un pai de băut înainte de a le pune la cuptor! Eu am ales să scriu cifrele pe elefănţei şi să pun la dispoziţie un şiret pe care să poată fi înşiraţi. Ne-am mai jucat legănând elefanţii pe ritmul cântecelului "Un elefant se legăna".
6. Transfer de apă cu seringa-elefant
Nu avem multe jucării de plastic dar, din nu ştiu ce motiv, am tot păstrat elefănţelul acesta tip seringă pe care l-am folosit acum ca să transferăm apă şi să ne jucăm "de-a cum le face elefantul duş animalelor din savană". Ne e tocmai uşor de manevrat aşa că a fost o muncă bună pentru muşchii mici ai mâinii pe care îi pregătim pentru scris.
7. Amprenta mâinii transformată în elefănţel
Fetelor mele le place să se picteze pe degete şi pe palem aşa că a fost un succes să le propun să facem elefănţei din amprenta palmelor.
Sper că v-a plăcut mica noastră lecţie despre elefanţi!
Ema- 1 an şi 10 luni
Elisa- 3 ani şi 10 luni
Noi iubim elefantii, foarte faine pentru varsta lor mi se par aceste carduri http://traininghappyhearts.blogspot.ro/search?q=Elephant+Action+Cards+ si va recomand cu drag Cartea cu elefanti a lui Steve Bloom , ed Arthur(pret super) o carte cu niste poze si o descriere super.
RăspundețiȘtergereDiana Povara-Dragos
WOW! Mutumim mult de recomandari,iar ne umplem geamantanul de carti cand venim acasa din vacanta:)
ȘtergereImi plac mult ideile, in special figurinele pentru insirat! Si noi am studiat putin animalele si ne-am jucat cu un puzzle elefant din fetru. https://adrianaternar.wordpress.com/2016/01/26/animale-din-africa/
RăspundețiȘtergereMultumesc mult Adriana! Stiu postul vostru despre animale din Africa si imi place mult noul aspect al blogului!
ȘtergereFoarte frumoase activitatile pe care le faceti impreuna. Doresc sa te intreb la ce temperatura coci aluatul pentru figurine. Ultima data am incercat un mini tablou cu amprenta manutei, pe care urma sa o pictam și s-a ars și crepat :( Folosesc cuptor electric.
RăspundețiȘtergereMultumim mult! Eu coc aluatul sarat la cea mai joasa temperatura pe care o are cuptorul, pentru ca altfel figurinele se umfla si se fac maronii si sunt mai greu de pictat. Dar am uscat si la temperatura camerei sau pe calorifer Figurine de care nu aveam imediat nevoie sau pe care nu intentionam sa le pastrez peste ani gen stelute pentru bradul de Craciun sau litere. Sper sa iti iasa manuta, ar fi tare deosebit sa o pastrezi asa!
Ștergere