Deşi am fost tare speriată la ideea de a avea casa plină de orez sau alte bobiţe, trebuie să recunosc că, odată ce m-am relaxat, de fiecare dată când am încercat să fac un sensory bin, propunerea de joacă a fost foarte bine primită . Am colorat orezul folosind tuburi de culori pentru pictat, se usucă repede și se colorează ușor! Am adăugat buburuze și albinuțe lemn cumpărate de pe la magazinele de hobby din cartier. Floricelele sunt de la Casa Retro și le-am cumpărat ca ghirlanda la un preț modic, mult mai bun decât dacă le cumpărăm la bucată. Cifrele de lemn sunt făcute pe comanda la un meșter din Cluj. Voi puteți să adăugați și o pensetă, eu nu am avut una acum doi ani când am realizat aceasta activitate. Cu ajutorul ei, copilul ia din cutie fiecare insectă și o transferă pe tăvița sau protecția de masă, în cazul nostru, pe care o puneți la dispoziție. După ce potriviți tot atâtea elemente cât indică cifra, puteți să vă jucați cum doriți în orezul colorat, oferă o experiență senzorială tare plăcută.
O activitate senzorială și mai apreciată a fost aceea în care am folosit popcorn pe care l-am lipit pentru a reprezenta pomii înfloriți. Îmi amintesc că am făcut în casă popcornul și, fiind un pic uleios, a pătat foaia puțin, așa că dacă vreți ceva care sa arate perfect, cumpărați popcornul de la magazin. Eu am ales varianta de făcut acasă pentru că, așa cum v-am spus, a fost o activitate foarte apreciată...gustativ, bineînțeles!
Un alt sensory bin pe care l-am creat a fost unul în care la bază am pus ciucuri dintr-un șal pe care nu-l purtam, am adăugat floricele de fetru și plastic și elastice colorate. Lângă cutie am așezat o foaie pe care am desenate conturul floricelele pe care Elisa(cam 2 ani și o luna la vremea aceea) le căuta.
În final, mi-am reamintit de o altă idee care a prins bine când am vorbit despre păsărelele care se întorc la cuiburi. Aveam la vremea aceea un cuib pe rândunele pe care scării, chiar la etajul nostru și am avut ocazia sa le observăm săptămâni la rând. Aici am decupat păsări dintr-o serie de materiale despre păsări pe care le-am descărcat gratuit
de aici. Am lipit apoi pe foi colorate niște cuiburi și am așezat în ele atâtea păsări câte indica cifra de pe cuib.
În final, câteva lucruri despre
cutiile senzoriale. În principiu, aveți nevoie de o cutie încăpătoare,cu margini joase, ar fi ideal. Ca bază puteți pune orez, sare, mălai, făină, făina cu ulei de bebeluș, paste, fasole, linte, boabe de cafea, nisip sau pietriş, apă, spumă de ras, water beads(biluțe folosite la florării,care se umflă în apă). Atenție la culorile folosite și supravegheați în permanență copilul. Nu as recomanda genul acesta de activitate copiilor mai mici de 2, 3 ani. Pentru ei puteţi crea activităţi senzoriale edibile, asta dacă sănătatea sau vremea nu vă permit să vă bucuraţi de iarbă, pământ, bălţi, zăpadă şi nisip. Eu am preferat să nu creez activităţi senzoriale sau de pictat din materiale care invită la mâncat (gen iaurt, de exemplu) si cred că asta le-a ajutat să facă tranziţia mai uşor ştiind că în cutia de joacă nu este nimic de mâncare. În cazul nostru, ambele fetițe s-au dezvățat de testat totul cu gura în jurul vârstei de 2 ani, dar pentru unii copii, nici la 4 ani nu ar fi sigur sa îi lăsați în preajma unei astfel de cutii. Aveți grija și la alergii,poate la praf sau la colorantul folosit! Pentru a da sens jocului puteți adauga, în funcție de tema aleasă, orice tip de figurine sau animalute care le aveți prin casă precum și lingurițe și recipiente micuțe în care copilul să toarne și din care sa răstoarne conținutul. Asta nu va face însă din cutia senzorială o activitate de transfer, ca în pedagogia montessori, aşa cum am încercat să explic
într-un alt post. Încercați sa direcționați cat mai puțin copilul și intrati curioși în jocurile de rol care se ivesc cu astfel de ocazii. Spor la joacă senzorială (și curățenie)!
Comentarii
Trimiteți un comentariu