5 mai: Ziua copilului în Japonia
Konichiwa!
Așa cum am scris zilele trecute, la noi acasă se învață despre cultura japoneză. Japonia a devenit interesul principal al Elisei (4 ani si 2 luni) după ce am citit împreună ”Școala lui Jackie” și ”Pozna lui Jackie” de la editura Cartea copiilor, cărți scrise și ilustrate deosebit de frumos de către Hiroyuki Aihara și Nami Adachi. Tot jocul ei imaginativ s-a transferat în Japonia, toate prietenele ei imaginare au primit nume inventate japoneze, așa că am început să intrăm noi înșine în jocul ei, abordarea acestei teme fiind pentru toată familia o foarte frumoasă experiență de învățare. Am ieșit cu toții la un restaurant asiatic să încercăm sushi. Am mers acasă la mătușa și unchiul Elisei pentru a vedea pozele pe care le-au făcut acum 3 ani în Japonia și pentru a asculta povești despre ce le-a plăcut lor acolo. Prietena noastă Irina, care a absolvit Facultatea de Litere la secția japoneză, ne-a fost consultant de încredere și ne-a oferit îndrumări prețioase, lucrupentru care îi mulțumim mult! Mâine, 5 mai, este ziua copilului în Japonia, iată câteva idei pe care le puteți folosi pentru a-i familiariza pe copii cu această țară.
1. Plimbare la cireșii înfloriți
După căderea Zidului Berlinului,în 1989, Japonia a trimis puieți de cireși pentru a fi plantați în zonele în care acesta a fost dărâmat. O poveste istorică de o frumusețe fascinantă pentru mine, așa că nu am dorit să ratăm săptămâna în care au fost înfloriți. Are loc și un festival al cireșilor înfloriți, la fel ca în Japonia, unde este o sărbătoare în fiecare regiune, momentul în care aceștia înfloresc fiind anunțat chiar la radio.
2. Koinobori-stindard japonez
De ziua copilului, în Japonia se agață stindarde în formă de pește (crap), mărimea acestora indicând ordinea nașterii copiilor. Se folosește hârtie creponată și se lipesc, ca într-un colaj, bucățele colorate de hârtie în loc de solzișori., apoi se agață afară.
Noi am folosit ca suport această carte de la editura Teora cu idei practice de lucru manual.
3. Ceremonia ceaiului
O prezentare foarte frumoasă și scurtă a ceremoniei ceaiului în Japonia care poate fi urmărită și împreună cu copiii poate fi găsită în acest clip de pe youtube. Noi am folosit o variantă adaptată fiindcă nu am găsit la un preț rezonabil recipientele de care aveam nevoie pentru a servi ceai în stil japonez. Important este că totul se face calm, în liniște, cu atenție la detalii. Vasele se clătesc și ceaiul se pregătește cu mare grijă pentru cel servit.
4. Steagul Japoniei
Pentru a colora steagul acestei țări, am pus la dispoziție o farfuriuță pentru conturul Soarelui și un creion roșu.
5. Îmbrăcăminte tradițională
Am găsit aici o foarte frumoasă pagină de colorat cu copii japonezi îmbrăcați tradițional, în kimono. În final, Elisa a colorat și decupat copiii. A găsit un șervețel roz din care a decupat flori și i le-a lipit fetiței în mână, apoi a lipit totul lângă steag.
6. Transfer cu bețișoare de lemn
Am încercat la restaurant mâncatul cu bețe, dar și acasă ne-am amuzat exersând cu biluțe moi.
7. Origami
Am căutat pe youtube diverse tutoriale și am realizat o expoziție Origami, în care am expus un fluturaș, cocori, o broscuță, un pește și un avion.
Mai jos am realizat din hârtie de dimensiuni mai mici etapele realizării fluturelui. A fost nevoie de mult, mult ajutor până să obținem un fluturaș, dar a fost bine să exersăm pentru că pliatul și presatul hârtiei sunt abilități importante.
8. Cireș înflorit
Am mai realizat și cu altă ocazie acest colaj simplu și delicios, așa încât știam că va fi un succes. Am conturat pe hârtie gumată un copăcel și apoi am lipit cu aracet floricele de porumb.
9. Artă japoneză
Katsushika Hokusai este poate cel mai cunoscut pictor japonez, Elisa l-a descoperit cu ajutorul unui canal de Youtube, recomandat recent de Camelia de la micatelierdecreatie.ro. Canalul prezintă clipuri animate în care două personaje drăgălașe ajung să îi cunoască pe marii pictori ai lumii. Aici este episodul despre Hokusai.
O surpriză drăguță am primit recent din România, unde am rugat-o pe verișoara noastră să viziteze Muzeul Național de Artă al României ”în locul nostru”. Scopul a fost acela de a achiziționa cărți poștale cu imagini ale pictorilor români, dar printre ele ”s-a rătăcit” insă și această pictură de Samuel Muztner, ”Japoneză lângă pom înflorit”. Am așezat vederea într-o ramă foto și am decorat frumos colțișorul tematic despre Japonia.
10. Limba japoneză
O mare, mare surpriză pentru mine a fost sunetul limbii care mi se pare plăcut, cu o cadență deosebită. Am găsit un canal de Youtube care se numește Waku Waku Japanese. Noi am parcurs împreună primele 10 clipuri care durează cam un minut și jumătate, fiecare. Am învățat saluturile și câteva onomatopee pe care japonezii le folosesc pentru a exprima stările sufletești: Waku Waku suru- exprimă o stare de fericire, Doki Doki suru- exprimă o stare de entuziasm față de ceea ce urmează, Ira Ira suru- exprimă furia și Kanashii- exprimă tristețea. Vă puteți închipui ce mi-au auzit urechile zilele astea, dar pentru mine este minunat! Aș dori să reușesc, dacă nu altceva, măcar să le inspir pe fete că pot să învețe orice doresc, atâta vreme cât depun un efortul potrivit. Chiar și limba japoneză, dacă asta vor!
11. Vulcanii
Despre vulcanii Japoniei v-am povestit de curând și interesul vostru m-a uimit! Vă mulțumesc pentru surpriza uriașă pe care mi-ați făcut-o urmărind în număr așa de mare acest post!
Ideile nu sunt epuizate, mai sunt multe lucruri frumoase pe care aș dori să i le prezint Elisei, dar încerc să urmez ritmul ei. Pentru o varietate de idei despre păpușile Kokeshi, samurai, sudoku pentru copii, povestea lui Sadaki Sasaki si jocuri tradiționale japoneze, vizitați acest site.
Pe curând!
Comentarii
Trimiteți un comentariu