Vulcanii (Interest led learning theme)
Konichiwa!
La noi acasă se învață cu spor și multă, multă distracție despre limba si cultura japoneză. Pentru a nu încărca foarte mult prezentarea despre activitățile pe care le-am pregătit despre această țară, am decis să împărțim tema, așa că astăzi vă prezint câteva fotografii cu ceea ce a ajutat-o pe fiica mea de 4 ani si 2 luni să se familiarizeze și să înțeleagă ce este un vulcan. Am pornit de la prezentarea celui mai cunoscut dintre vulcanii Japoniei, Vulcanul Fuji .
Pentru familiarizarea cu termenii științifici specifici am folosit cartea ”Die Vulkane”, din colecția Meyers KinderBibliothek, o colecție pe care o iubesc! Totul e prezentat din punct de vedere grafic excelent, cartea are atât coperți, cât și pagini cartonate. Conține și pagini transparente care îl invită pe copil să exploreze interiorul vulcanului.
Pentru a întelege de unde se alimentează vulcanul cu magma, am folosit această minge din burete pe care am tăiat-o la Ecuator. Am colorat straturile Pământului și am oferit-o pentru a fi explorată și potrivită la loc. Chiar s-a străduit să potrivească la loc continentele în poziția corespunzătoare!
Pentru joacă senzorială am pregătit o plastilină de casă maro și câteva sârmulițe pufoase (pipe cleaners sau Pfeifenreiniger, în germană) care ar putea fi lava aruncată de vulcan în momentul erupției.
Am realizat, de asemenea, un colaj tridimensional din pătrățele de hârtie colorată pe care le-am lipit pe conturul părților vulcanului.
Mare, mare distracție a fost la experimentul cu erupția vulcanului. Am găsit o sticluță cu formă specială, am numit baza ei ”Magmakammer”și am umplut-o cu bicarbonat de sodiu. Am încercat să dăm formă unui vulcan dintr-un amestec de pământ cu apă. Am lăsat intentionat partea din spate liberă pentru a putea urmări la final reacția bicarbonatului de sodiu cu oțetul (pentru că asta am pus pe el pentru a provoca ”erupția”). Când am acoperit sticluța cu dop și acesta a sărit, a fost o supriză uriașă pentru ea, dar a înțeles că în acelaș fel poate să fie distrus și vârful unui vulcan și se obține astfel o gaură, pe care noi o numim crater.
Săptămânile trecute am zărit un super experiment care îi fascinează pe copii, și anume, cum erupe un vulcan sub apă.
Ne-am inspirat, la sugestia unui bun observator, de pe acest site. În vasul mare este apă rece, în vasul mic apă foarte fierbinte care conține colorant.
Eu am folosit o zaharniță pentru că mi s-a părut că imită mai bine forma unui vulcan, dar e și mai ușor de coborât sub apă fără a elibera apa fierbinte prea repede. Pentru explicația științifică din spatele acestui experiement, citiți cu atenție linkul sursă menționat mai sus. Cert e că pe fetițe le-a fascinat câteva minute experimentul acesta, este foarte plăcut și relaxant de privit.
Ne regăsim în următoarele zile, tot în cheie japoneză!
Matane!
Comentarii
Trimiteți un comentariu