Ce mai facem când vizităm bunicii de la bloc
Când ai bunici care locuiesc la bloc, în apartamente mici, pe calduri mari sau în perioade în care e foarte frig ,vacanțele cu copiii devin o provocare. Pe lângă faptul că trebuie să faci o sesiune de child proofing şi să te asiguri că prizele nu sunt la vedere iar bibelourile din colecţia mamei sunt la adăpost, mai ai şi o mulţime de timp în care bunicii nu sunt acasă fiindcă sunt încă tineri şi muncesc! Nu sunt animale și grădini cu legume sau curți în care copii să alerge, nici spații de joacă special amenajate prin apropierere pe care să le poți numi sigure. Întâmplarea face ca mama mea să locuiască la bloc, într-o zonă semirurală, în proximitatea unor dealuri foarte frumos împădurite. Vara aceasta am vizitat-o împreună cu fetele şi m-am tot gândit ce aş putea să fac cu ele până vine mama de la serviciu fără să îi devastez casa(da, mama încă ţine foarte mult la ordine şi curăţenie). Cum nu am putut să mergem în vreo grădina sau în preajma unor animale, am ales alte variante, mai la îndemână.
În primul rând, am mers în câteva vizite la prieteni apropiaţi şi am exersat bune maniere şi modul corect de raportare la adulţi. O provocare continuă şi o muncă de Sisif, pe care o reiei în fiecare zi, uneori mai bine, alteori mai puţin bine, dar am speranţa că peste câţiva ani, se vor vedea roadele.
Apoi am mers la plimbare prin localitate, prin pădurea unde obisnuiam să mă joc de mică. Le-a plăcut tare mult şi a fost binevenit şi pentru că ne-am plimbat pe la răcoare.
Ne-am uitat apoi prin toate albumele familiei, am făcut un arbore genealogic încercând să recunoaştem şi să numim persoane din familia noastră lărgită. Am sortat poze după criteriul ”tânăr” şi ”bătrân” şi am încercat să facem o axă a vieţii tatălui meu folosind poze din copilăria lui până la bătrâneţe.
Din bucătăria mamei am folosit maşina de măcinat miezul de nucă. Este foarte sigură pentru copii, riscul de a se răni este minim pentru că nu are orificii în care copiii să fie tentați să introducă degetele iar elementul de plastic care împinge nucile în interior nu le permite să se accidenteze. În plus, le face plăcere să mănânce ce macină! O activitate de viaţă practică ce le solicită o coordonare bună a mâinilor și, totodată, forța de a învârti mânerul în direcția potrivită.
Rătăcită prin lucrurile vechi ale familiei era şi maşina noastră de scris, perfect funcţională, care a atras atenţia fetelor. Iniţial, am vrut să facem un mic muzeu de obiecte vechi realizând o expoziție cu lampa de miner a tatălui meu , unelte și alte obiecte vechi de prin casă, dar nu am reuşit. Așa că am rămas doar la mașina de scris pe care am setat-o maşina să bată literele mici, producând astfel surprize Elisei. Copilul apasă pe litera mare şi pe hârtie el citeşte litera mică. Am învăţat-o pe Elisa să îşi pună singură hârtia, să rotească pentru a da mai sus sau mai jos, să împingă de mecanism pentru a scrie de la capăt. A scris la întâmplare litere, dar şi cuvinte înţelese.
Vizitele la bunicii de la bloc nu sunt așa de libere ca la cei de la țară și uneori îi închistează pe copii sau îi țintuiește în fața televizorului. Sper însă că am reușit să vă dăm câteva idei pentru vizitele la bunici. Voi ce faceți când îi vizitați pe bunicii (încă activi) care locuiesc la bloc?
Comentarii
Trimiteți un comentariu