Invitație la joacă pe harta României (DIY)
Pentru că de Ziua Națională a României nu putem fi în București, unde probabil am fi asistat la tradiționala paradă militară, am plănuit o serie de activități care ”să aducă România” mai aproape de noi!
Dintre acestea, deja am lucrat la un covoraș de joacă făcut de mine care este, de fapt, o reprezentare a hărții României.
Pentru acest proiect am folosit:
- o pătură subțire din poliester( fleece) cumpărată mai demult din Ikea;
- un șablon cu harta României printat pe o foaia A4 și decupat după contur;
- un băț de lemn ( dar puteți folosi o ruletă sau un metru de croitorie) care m-a ajutat să marchez distanțele de la punctele extreme către marginea păturii pentru a mări la scală mai mare sablonul din hârtie (cu aproximație, în cazul meu);
- litere din fetru, fâșii de fetru pentru a reprezenta traseul Dunării;
- foarfecă, cariocă și pistol de lipit.
Am fixat în mijllocul păturii șablonul de hârtie, apoi am marcat cu ajutorul cariocii, luându-mi ca element de măsură bățul de lemn, distanțele de la punctele extreme ale sablonului la capătul bățului, pentru a obține astfel noile granițe pentru harta mai mare.
Am unit cu carioca acestae repere si am obținut astfel conturul noii hărți. Am tăiat cu foarfeca lăsându-mi o margine de două degete pentru a ajusta eventualele erori (și a fost nevoie de asta!).
Am marcat apoi cele patru orașe cu care sunt fetele noastre familiare (mai mult cea mare) și am fixat cu pistolul de lipit litere colorate din fetru pentru a scrie Deva, Bacău, București și Tulcea.
Cu ajutorul unor fâșii de fetru am marcat traseul Dunării de la intrarea în țară până la Deltă. Am ales Dunărea pentru că este elementul geografic care are cel mai mult sens pentru fetițele mele. Au bunici în Delta Dunării și acolo ne petrecem cel puțin o lună pe vară, de când erau bebelușe. Au fost cu barca cu vâsle, barca cu motor, am avut ocazia chiar să mergem pe canale până la Marea Neagră. Știu despre pescuit și despre pelicani și este natural pentru noi să alegem să reprezentăm Dunărea ca element prioritar.
Probabil, că dacă am fi locuit la Brașov, am fi ales Carpații!
Cum ne jucăm?
În primul rând, ne plimbăm dintr-un oraș în altul cu pași de furnică! Apoi, folosindu-ne de pozele din albumul de familie, sortăm membri familiei după orașul în care locuiesc.
Putem să așezăm deasupra elementele geografice în culorile convenționale: bucăți de fetru maro pentru a reprezenta munții, bucăți de fetru galben pentru dealuri și verzi, pentru câmpii. Eu am avut destul de puțin fetru la dispozitie, dar dacă aveți suficiente materiale puteți să acoperiți întreaga suprafață, conform hărții. Pentru mine este suficient acum ca fetițele mele să asocieze culorile maro, galben și verde cu muntele, dealul si câmpia. Dacă vor reține că munții din România sunt Munții Carpați, ar fi minunat! Dacă nu, mai avem încă mult timp să învățăm despre asta!
Copiii pot face trasee dintr-un oraș în altul sau pot să construiască orașele din piese de lemn sau Lego. O altă idee este să folosiți imagini cu monumente și clădiri pe care să le replicați din Lego sau piese de lemn. Mai jos, am încercat să vă dau câteva idei simple de reprezentare a Cetății de la Deva, a Coloanei infinitului și a Arcului de Triumf. M-ar fi ajutat foarte mult să am setul de cărți de joc de la editura GAMA cu orașele României dar, din păcate, nu îl avem!
Copiii mai mari pot avea la dispoziție fâșii de fetru pentru a ghici râurile și direcția spre care curg.
Se poate pune la dispoziție o cutie cu comori: cărbune, aur, sare, o sticluță cu petrol (fac precizarea că nu trebuie să fie combustibil adevărat, ci o sticlută cu un lichid care nu prezintă pericol și o etichetă corespunzătoare) pentru ca ei să le așeze în zonele din care se extrag. Pentru noi a avut semnificație să vorbim puțin despre aur și cărbune fiindcă tatăl meu a fost miner atât în mine de cărbune, cât și în cele cu minereuri aurifere. Vara trecută am adunat câteva poze și obiecte de-ale bunicului,printre care și lampa lui de miner, la care ținea foarte mult.
Și pentru că am vizitat salina de la Turda și avem și poze de acolo, am ales să aduc în discuție și sarea. Cred că atâta vreme cât păstrăm elemente de familiaritate, oricât de mici ar fi copiii, putem să facem scurte introduceri de genul acesta, fără să intrăm în detalii care le depășesc capacitatea de înțelegere.
O altă idee pentru care avem la dispoziție materiale frumoase este aceea de a potrivi cărți de joc cu oameni în port popular din diverse zone. Nu știu exact în ce direcție va merge această activitate și cât de liberă sau directivă va fi, voi observa dacă există interes și voi fi disponibilă pentru a ajuta la formarea perechilor și pentru a numi elemente din portul popular.
Cu cât lucrul cu harta este mai interactiv, mai real, cu atât reprezentările ei sunt mai ușor de însușit!
Sper că, dacă sunteți învățători/învățătoare, veți lua în considerare o astfel de hartă ”mereu în schimbare” pe care copiii pot opera diverse sarcini în grupuri mici, de exemplu!
Pe lângă acest covoraș de joacă, am pregătit alte câteva activități pentru o după amiază pur românească la care am invitat-o și pe verișoara fetelor.
1.În primul rând,ne vom îmbrăca în port popular și vom dansa împreună Alunelul.
2.Apoi vom rula împreună sarmale, asta dacă vom găsi varză murată la magazinul românesc din Berlin:)
3.Vom umfla baloane roșii, galbene și albastre și vom colora mici stegulețe.
4.Vom pleca apoi la ”vânătoare de culori” pe muzica imnului național încercând să adunăm în coșulețe cât mai multe obiecte în culorile de pe steag.
5.Am pregătit mărgeluțe roșii, galbene și albastre pentru a le înșira într-o brățărică.
6.Elisa își dorește foarte mult să se joace cu plastilină și să reprezinte formele de relief pe o hartă plastifiată.Voi crea plastilină de casă maro, galbenă și verde. Vom folosi straturi groase în care fetițele să poată înfige bețișoare de care sunt lipite denumiri de orașe semnificative pentru ele.
Cam acesta este planul nostru pentru a sărbători Ziua Națională a României chiar dacă, și anul acesta, suntem tare departe de casă! Voi ce plănuiți să facem împreună cu copiii de Ziua României?
Daca v-a plăcut acest articol, nu uitați să apreciați și pagina noastră de FACEBOOK, Jurnal de printese! Multumim!
Ce frumos! Felicitări!
RăspundețiȘtergereMultumim mult de tot, Simona!
ȘtergereFoarte frumoase activitatile voastre!!!
RăspundețiȘtergereMultumim, Adriana!
Ștergerebună!de unde ați achiziționat cărțile de joc cu portul popular?
RăspundețiȘtergereLe-am luat dintr-o librarie de cartier, cred ca LIBRARIA CLC era. Pe pachet scrie editura Daris. POate le gasiti mai usor direct la editura.
Ștergere