3 rețete de plastilină cu iz de Crăciun
Am încercat joi să facem rulouri cu scorțișoară împreună cu fetele și, ca de fiecare dată, au dorit să participe și să își frământe aluatul lor. Ema a bătut ouă cu telul ei cel mic. Elisa a transferat făina cu lingura și a rupt toate pliculețele de la Dr. Oetker după care le-a golit în compoziție. Amândouă sunt foarte atente când urmărim rețetele video ale Jamilei și au început să împrumute din limbajul folosit de ea!
Și, pentru că nu le-am mai făcut de multă, multă vreme plastilină de casă, astăzi mi-am făcut un pic de timp să testez niște rețete aromate, de sezon, așa încât să frământe cât doresc! Iată ce a ieșit:
1. Plastilină cu aromă de portocale
Rețeta mea de bază este:
1 cană de făină
1/2 cană de sare fină
1 cană de apă fierbinte (o pun treptat, uneori pun mai mult, alteori mai puțin de o cană, depinde de textura pe care o obțin)
2 lg de ulei
2 lg de bicarbonat de sodiu (eu îl sting cu oțet sau lămâie)
și coaja rasă de la o portocală.
În rețeta originală compoziția se omogenizează într-o cratiță, la foc mic, pentru ca sarea să se topească bine și plastinilina să nu fie sfărâmicioasă. Am descoperit că funcționează foarte bine și dacă torn apa foarte fierbinte peste ingredinte și amestec cu lingura până se răcește atât cât să pot frământa compoziția cu mâna. În acest moment, mai adaug foarte puțină făină sau puțină apă pentru ca aluatul să fie nelipicios și elastic. Spre final, adaug esența de portocale și coaja rasă și mai frământ o dată bine. Învelesc bila de plastilină în folie de plastic și o pun într-o caserolă de plastic sau o pungă bine strânsă pe care o pot păstra în frigider cam 2 săptămâni. La cum miroase, nu cred că va rezista atât de mult! Dacă doriți, puteți adăuga și colorant alimentar!
2. Plastilină cu iz de scorțișoară
De dața asta am înlocuit două linguri din cantitatea de făină cu două linguri de scorțișoară. În rest, am procedat ca mai sus, exceptând, bineînțeles esențele de portocale. Rezultatul: aproape mâncabil! Am pus la dispozitie forme de plastic și, preferatul lor, zdrobitorul de usturoi cu care fac spaghete!
Ok, am trișat aici puțin, fiindcă nu am avut ulei esențial de muguri de pin așa cum mi-aș fi dorit, dar am pus ulei esențial de eucalipt, o aromă pe care o asociem cu perioada de iarnă datorită faptului că o folosesc în camera fetelor pe timp de noapte atunci când sunt răcite. Pentru culoare, am pus un strop de colorant de la Dr. Oetker.
Am adăugat crenguțe de brad și mărgeluțe și gata invitația la joacă! Puteți adăuga câteva picături de elei esențial peste plastilină chiar înainte să o dați copiilor să se joace și, în felul acesta, aroma va fi mai prezentă și, poate, chiar le va folosi dacă sunt răciți! Unii copii sunt alergici la uleiuri esențiale, deci folosiți cu grijă!
Plastilina de casă NU este comestibilă, supravegheați cu grijă copiii în timpul jocului!
Plastilina de casă NU este comestibilă, supravegheați cu grijă copiii în timpul jocului!
Dacă vă plac ideile noastre, ne puteți găsi și pe Facebook, pe pagina noastră JURNAL DE PRINTESE!
Comentarii
Trimiteți un comentariu