5 activități pentru copii cu semințe de floarea soarelui
Săptămâna trecută am scris despre cum am reușit să ne înfrumusețăm ziua aducând la noi acasă un buchet mare de floarea-soarelui. Cu acea ocazie mi-am amintit că aveam salvate undeva câteva poze de când Ema avea 2 ani, iar Elisa 4 ani și ne jucam cu semințe de floarea soarelui.
Cred că, dacă voi repeta experiența și anul acesta, voi face unele schimbări. În primul și în primul rând aș insista pe caracterul real și util al conținutului de învățare: mai multe despre cum arată întreaga plantă, cum crește, la ce este ea folositoare și abia apoi aș folosi-o la jocuri senzoriale și activități de dezvoltare a motricității fine.
Din câte îmi amintesc, am început totuși acea scurtă lecție despre floarea-soarelui aducând în fața lor o sticlă de ulei. Puteți să cumpărați și semințe de floarea soarelui decojite sau chiar halva și să includeți și partea aceasta în experiența voastră de învățare.
Revenind la ce am lucrat cu fetițele mele atunci, pe scurt, iată ideile noastre:
******ATENȚIE******
Aceste activități se realizează numai sub supravegherea adultului, copiii pot încerca să înghită semințele!
1. Transfer de semințe de floarea soarelui cu lingurița
Așa cum am mai spus de multe ori, aici pe blog, rolul acestor trasferuri inspirate de pedagogia montessoriană este acela de a învăța copilul să utilizeze pensa tridigitală atunci când lucrează cu diverse instrumente de transfer. Aceleași trei degete cu care prinde lingurița îi vor folosi mai târziu pentru a ține corect creionul și stiloul.
Un alt beneficiu este educarea atenției concentrate, oferirea oportunității de a-și observa și corecta propriile greseli.
2. Joacă senzorială cu semințe de floarea soarelui.
Puteți să decorați mai frumos decât mine cutia de joacă senzorială, dar pentru cea mică a fost suficient să primească o oportunitate de a o imita pe sora mai mare, umplând sticla cu semințe folosind o scafă mică.
3. Un pic de matematică cu floricele creionate de mine. Sarcina este să așeze atâtea semințe de floarea soarelui câte indică cifra de pe floare. Am așezat în bolul mic de lemn un număr fix de semințe pentru ca greșelile să fie sesizate imediat dacă nu mai rămân suficiente semințe sau rămân prea multe.
4. Am mirosit, pipăit și desfăcut o floarea adevărată de semințele ei. Am lăsat să facă asta folosind degețelele, lucrul cu o pensetă fiind mult prea avansat pentru degețelele lor la vârsta aceea.
5. Sticluțe decorative cu alimente uscate din cămară și semințe de floarea soarelui. Umplerea lor le-a făcut mare plăcere și apoi faptul că am păstrat borcănasele pentru a le face cadou a însemnat mult. Am folosit semințe de floarea soarelui, ,mălai, linte roșie, orez alb și mei. Am pregătit uun mic instrument de transfer în fiecare bol mic , precum cu o pâlnie micuță. Un succes!
Dacă vă plac ideile noastre, vă invit să ne urmăriți și pe pagina noastră de facebook JURNAL DE PRINTESE
Ce de idei!
RăspundețiȘtergere