20+ idei de activitati matematice pentru prescolari
Asa ca, am scormonit bine pe blog, intre albumele postate pe pagina de Facebook si am adunat lacele activitati care ne-au fost de folos in intelegerea conceptului de numar.
Am incercat sa ofer multe activitati de matematica hands-on pentru ca, desi scopul e acela de a lucra mental cu concepte matematica, experienta concreta a copilului este baza pe care se construieste intelegerea conceptelor abstracte.
Asa ca, sper ca aceste idei sa va fie si voua de folos si sa va ofere si multe momente de distractie si conectare!
Trasat cifre
Exista, desigur si variante de tablite din lemn, dar va pot spune ca nu sunt folosite foarte des de catre copii, asa ca mai bine faceti voi o varianta din carton care nu va costa nimic si pe care o puteti arunca fara regrete atunci cand copilul isi va insusi trasarea si scrierea cifrelor
Corespondenta cantitate-cifra
Daca procurati cifre de lemn (as sugera cat mai simple, nu colorate) sau cartonase cu cifre, puteti apoi crea tot felul de astfel de activitati, in ton cu anotimpurile sau temele si cartile de care este interesat copilul. Aici am laminat impreuna frunze pe care le-am adunat de la Gradina Botanica din Bucuresti, apoi le-am folosit pentru a le numara si a potrivi cifra corespunzatoare.
Cand Ema era interesata de elefanti (link aici pentru mai multe idei) am numarat elefanti de lemn.
Elisa si Ema iubeau cartea cu Nasturel de la editura Cartea copiilor, asa ca am facut o serie intreaga de activitati pe baza ei (le gasiti aici ). Printre ele, am facut-o si pe aceea de a numara nasturei.
Cand am invatat despre primavara, am folosit aceasta activitate pentru a potrivi pasarele in cuiburi.
Altadata, in locul numerelor de lemn, am folosit cardurile cu numere de la editura Gama si am numarat samburi de caise, creand scara mnumerica pana la 7. Mai multe activitati pentru perioada in care se vand multe caise si cirese si ramanem cu o gramada de samburi, gasiti AICI .
Cu alta ocazie am folosit samburi de cirese si sticlute numerotate de la 1 la 10 pentru a avea o alta oportunitate de a numara. Am oferit un numar fix de samburi, asa incat copilul sa isi dea singur seama daca a numarat corect sau nu.
Cand am invatat despre floarea soarelui (link aici) , am folosit, bineinteles, seminte de floarea soarelui.
De curand Ema si-a exersat degetelele folosind agrafe de birou pentru a numara si potrivi.
Activitati senzoriale
Am ascuns in orez colorat diferite obiecte mici pe care Elisa, care avea 3 ani pe atunci, le gasea si le numara.
Jocuri cu zaruri
Zarurile cu numere sau cu puncte sunt excelente pentru a crea jocuri de matematica! Aici am invatat despre veverite (mai multe idei aici), despre arici (alte joculete aici) si despre pinguin (idei mai multe in link) . Ideea e aceea de a hrani animalutul cu atatea nuci/paianjeni/pesti sau pesti cati arata zarul.
Mai jos este o idee pe care bunicii mai priceputi o pot pune in aplicare in atelierele lor. Aveti nevoie de: o cutie cu capac de lemn, gaurita la mijloc (gaurile numerotate 1-5 nu permit pieselor de lemn patrunderea in cutie, nu stiu de ce, am cumparat jocul fara instructiuni), un zar si multe dibluri de lemn. Noi il folosim ca joc colaborativ, incercam sa adunam cat mai multe dibluri in cutie intr-un timp dat.
Invitatii la numarat
Cand fetitele mele erau mai mici, aceste idei de invitatii la numarat potrivite temei pe care o lucram in aceea perioada erau foarte atractive. Am gasit o tavita de lemn cu multe compartimente si asezam acolo material marunt, obiecte de lemn, fructe, orice gaseam si era suficient de mic pentru a incapea acolo. Puneam la dispozitie cifre de lemn pentru a face corespondenta si, gata activitatea!
Liste de cumparaturi
Daca aveti timp 5 minute inainte de a merge la cumparaturi, puteti sa pregatiti o lista de cumparaturi pe care copilul sa o foloseasca la supermarket sau la piata.
Ordonarea numerelor
Scopul acestei activitati este acela de a trece snurul legat de nasture prin cercurile numerotate de la 1 la 10 in ordinea corecta (cercurile sunt taiate din role de hartie igienica pe care le-am invelit in hartie glasata).
Carticele senzoriale
Evident ca sunt acum pe piata carticele mult, mult mai frumoase decat a mea, dar avand un pistol de lipit acasa si ceva fetru colorat, am hotarat sa incerc sa fac o carticica senzoriala. Inspiratia pentru pagini am luat-o de pe pinterest. Pagina aceasta cu umbrela si margelutele este cea mai folosita!
Compunerea si descompunerea numerelor
Am creat la inceputul clasei intai, pentru fetita mea care nu a facut deloc la gradinita compuneri si descompuneri de numere, aceasta "Casuta a numerelor" in care fiecare camera apartine unei cifre. In spatele ei, sunt alte cifre de aceeasi culoare care compun sau descompun acel numar.
10.Puzzle
Exista multe puzzle-uri cu numere pe piata, noi pe acesta l-am primit de la o cunostinta ai carei copii nu mai aveau nevoie de el. Mi-a placut ca ofera copilului posibilitatea de a asocia cifre cu numarul corespunzator de puncte si animale.Jocuri de ruleta
O astfel de ruleta nu ar trebui sa lipseasca din nicio grupa de gradinita! Este foarte versatila: poate fi folosita pentru a atribui sarcini unui copil, pentru a stabili ordinea in care se fac lucrurile, pentru a face jocuri de miscare, pentru a numara etc.
Noi am folosit-o la jocul clasic in care hraneam catelusul cu oase, dar am adaptat-o unui joc in care hraneam ariciul cu paianjeni.
Adunari si scaderi cu material marunt
In liceu am lucrat zile in sir sa imi fac trusa de material marunt din carton pentru orele de practica pedagogica, asa ca atunci cand gasesc obiecte mici de acelasi fel pentru a le folosi la matematica sunt foarte bucuroasa! De data asta, am folosit ciupercute de lemn si jetoane de lemn cu adunari si scaderi in intervalul 1-10.
In curand, voi aduna intr-o postare si materialele care ne sunt de ajutor in clasa intai, asa ca reveniti cu incredere!
Bravoo! :)
RăspundețiȘtergere