10 lucruri care m-au surprins in Germania (placut sau neplacut)
S-au implinit de curand 4 ani de cand locuim la Berlin si cumva simt ca am trecut de primul ciclu, cel al adaptarii culturale, si ca pot sa privesc in urma cu un oarecare sentiment ca acum inteleg si chiar pot sa accept unele aspecte ale culturii germane, asa cum am intalnit-o noi la Berlin.
Asadar, daca ar fi sa intocmesc o lista a lucrurilor pe care consider ca acum le inteleg mai bine, acestea ar fi, intr-o ordine pur aleatoare, urmatoarele:
1. Duminica si in toate zilele de sarbatori reglementate legal, TOATE magazinele sunt inchise.
Am ramas fara mancare de vreo cateva ori in zilele de duminica pentru ca, pur si simplu eram obisnuiti ca sambata sa facem curatenie si sa iesim undeva apoi, iar duminica sa fie ziua in care ne aprovizionam pentru saptamana urmatoare. Nu si in Germania! Oamenii care lucreaza in magazine sunt foarte respectati si duminica chiar devine o zi de liniste si relaxare daca nu ai cumparaturi de facut! Singurele locuri unde poti sa cumperi lucruri duminica sunt benzinariile iar in zilele de sarbatori religioase, magazinele turcesti unde se vand saorma si kebap. Am inteles ca exista totusi la Berlin Sudkreuz un loc unde pot sa faci cumparaturi, dar pentru noi este departe si nu cred ca l-am folosit decat o singura data in 4 ani.2. Verifica posta ZILNIC
Exact! In Romania nici nu stiu pe unde ne era cheia de la cutia postala, efectiv nu aveam nevoie de ea, decat pentru anumite facturi pentru care oricum optaseram sa le primim in varianta electronica, asa ca, de cele mai multe ori, dupa ce ma chinuiam sa scot plicul din cutia postala, nici nu il deschideam. Nu si in Germania! Daca este o institutie care functioneaza excelent aici si in care oamenii au mare incredere, aceasta este Posta si, da, trebuie sa o verific cel putin o data la doua zile, daca nu chiar zilnic, pentru ca acolo vin toate informatiile de la banci, institutiile statului, locul de munca, etc.3. Oamenii nu ma lasa sa intru prima in autobuz, desi am carucior de copii.
La inceput am fost foarte revoltata de aspectul acesta, dar am ajuns sa il inteleg in cele din urma. In Bucuresti, desi poate va suprinde, oamenii chiar se dadeau la o parte si se ofereau sa ma ajute sa urc sau sa cobor caruciorul in/din autobuz. Problema era ca, de foarte multe ori, erau oameni care nu voiau sa se dea la o parte odata ce eram urcata in autobuz. In Berlin in schimb, oamenii stiu ca eu am oricum locul meu asigurat (sunt 3 locuri marcate special pentru carucior sau scaune cu rotile) asa ca ei urca in fata mea pentru a ocupa locurile lor, nu pe ale mele. Daca se intampla sa fie asezati in zona de carucioare, se ridica automat cand vad ca intru cu caruciorul in autobuz sau eu zic simplu: Ma scuzati, imi dati voie sa pun carucior pe locul destinat lui? Si cum, in general, daca exista o regula, nemtii o respecta, mi se ofera locul cuvenit. Fac mereu o exceptie pentru betivul cartierului pe care nu il deranjez pentru ca nu am chef sa intru in polemici cu oameni beti!4. Si in Berlin sunt statii de metrou fara lift!
In tara lui Schindler si Krupp exista inca statii de tren si de metrou unde nu este lift! Din fericire, ca peste tot, sunt oameni cu inima mare si ma ajuta sa urc caruciorul pe scari, dar am invatat ca, inainte de ma deplasa undeva, sa verific traseul si sa caut variante mai "babystroller friendly"!5. Invitatia la "Kaffe und Kuchen"
Daca esti invitat la ora 4 la cineva acasa si nu face el vreo mentiunea speciala, nu te astepta sa ramai la cina, ci sa fii servit cu prajitura si cafea sau ceai, sa stai de vorba cam o ora si jumatate si apoi sa iti iei la revedere politicos. Ar fi frumos sa aduci un buchet/ghiveci de flori sau o cutie de ceai cand vii in vizita!6. Cultul painii bune
Trebuie sa spun ca nu stiam cat de mult isi iubesc germanii painea. Stiam de francezi, credeam ca romanii sunt mari iubitori de paine, dar nu, nemtii sunt la alt nivel! Diversitatea formelor si ingredientelor din painea pe care o cumperi la brutarii intrece asteptarile mele! De altfel, si pretul painii m-a dat pe spate si m-a tinut la distanta multa vreme!7. Abendbrot
Ca sa intaresc cele spuse mai jos, mentionez ca in limba germana cina este "Abendbrot" sau painea de seara. Practic, se mananca un fel de mic dejun cu paine felii, chifle cu tot felul de seminte sau chiar covrigi cu branzeturi, paste tartinabile, mezeluri si carnati in toate formele. Evident, berea alaturi. Am incercat sa adoptam si noi acest fel de servi masa la cina si functioneaza foarte bine vinerea seara, cand simt nevoia sa mancam ce a mai ramas prin frigider din timpul saptamanii, inainte de face cumparaturile de sambata. Andrei a ramas putin perplex la propunerea mea, dar copiilor le place foarte mult ideea de Abendbrot o data pe saptamana!8. Dimensiunea magazinelor
Eu eram obisnuita cu magazine gen Auchan si Cora si, cand mi-am dat seama ca am de ales intre un Lidl (care era de dimensiunea a 1/3 din cel mai apropiat Lidl din Bucuresti) si un Rewe (care era la fel de mic, dar ceva mai scump), am ramas dezamagita. Exista, desigur, Kaufland, dar nu e nici pe departe atat de mare cum sunt Auchan si Cora in Romania si e destul de departe de mine. Asa ca, la inceput faceam doua, chiar trei sesiuni de cumparaturi la diverse magazine ca sa iau tot ce era pe lista mea (Lidl pentru produse de baza, la piata pentru fructe si carne, la DM sau Rossmann pentru produse de igiena si de curatenie si Rewe pentru produse mai speciale gen faina de malai).9. Numarul limitat de locuri la gradinita
Personal nu ne-am confruntat cu aceasta problema fiindca noi am gasit mai intai o biserica si apoi am primit loc la gradinita administrata de aceasta biserica, dar asta e o problema care am observat ca ii afecteaza pe majoritatea prietenilor nostri! Inarmati-va cu rabdare si incercati, daca va mutati in Berlin, sa evitati zonele centrale, unde este foarte dificil sa gasiti loc la gradinita!10. Dificultatea gasirii unei locuinte
Andrei a primit ajutor din partea unei secretare de la locul de munca pe care l-a primit la Berlin, fara ajutorul ei, nu am fi reusit sa gasim ceva atat de repede (6 saptamani, cred). Preturile la chirii au crescut foarte mult in ultima vreme, exista mult mai multa cerere decat oferta si daca nu vreti sa va bateti capul si aveti posibilitatea financiara, apelati mai bine la o firma specializata.Mentiuni speciale
Si, bonus, unul din lucruri tare frumoase pe care ma bucur ca le-am regasit in Germania si cartierul unde locuim noi este acela ca oamenii au mare grija de balcoanele si gradinile lor. Totul este colorat si ingrijit, florile confera o nota de vitalitate si o atmosfera tare, tare faina!Iar al doilea lucru care-mi bucura sufletul este acela ca am (re)invatat sa fac urari si sa multumesc! Este ceva ce cred ca noi, generatia crescuta in anii 90, am cam pierdut pentru ca ni se pare invechit sa facem urari de Craciun, de Paste, de ziua de nastere, de fiecare data cand ne reintalnim sau ne despartim. Am adoptat cultura americana in care "Take care" si "Have fun" sunt expresiile cel mai des intalnite. Poate ca in alte paturi ale societatii, la care eu nu am avut acces in Romania, lucrurile stau altfel, cert este ca, la nivel personal, am simtit ca asta e o zona la care trebuie sa ma educ si sa cresc invatand sa fac urari de bine oamenilor din jur. Am observat ca oamenii raspund la vibratia unei urari facute din suflet si incerc si eu sa nu primesc rece urarile care imi sunt facute de cei din jur! Numai faptul ca isi fac timp sa imi ureze de bine, este de apreciat!
Ati trait si voi aceleasi stari atunci cand v-ati mutat din Romania? Care sunt acele lucruri v-au surprins, placut sau neplacut, atunci cand v-ati mutat din tara? Mi-ar placea sa le impartasiti aici!
Iubesc painea nemteasca! Si sufar in Romania ca nu gasesc ceva asemanator. Iar legat de Abendbrot...I hate it! Am avut un soc in prima seara in maternitate cand mi-au adus 2 feliute de paine cu cascaval si mezeluri. Stiam de la primul copil ca in primele noapti ma loveste foamea cand alaptez si eram pregatita cu suplimente :)) chiar si colega de salon nemtoaica era nemultumita de dimensiunea cinei. Felicitari pentru articol!
RăspundețiȘtergereDeci nu am fost singura care aproape urla de foame in maternitate! :)))
ȘtergereImi e dor de o paine buna! Americanii mananca o paine moale,pufoasa, mult prea dulce, si fara coaja aia sanatoasa cu care noi crescuti in Europa suntem obisnuiti. Ocazional fac drumul spre brutaria Europeana pentru o paine gustoasa. Cat despre urarile americane, am aflat ca este o mare diferenta in cultura de la o zona la alta. Americanii din Arizona de exemplu au acelasi fel de a face urari de bine si complimente si sunt foarte deschisi si prietenosi. Nu e deloc neobisnuit sa treci prin supermarket si cineva sa te complimenteze pentru papucii care ii porti sau cum ti-ai aranjat parul. Interesant articolul!
RăspundețiȘtergereInca mai costa painea buna 5 dolari? Aceeasi problema am avut-o si eu in vara in care am lucrat cu Work&Travel in USA. Gasisem un supermarket care avea o paine italiana pe care dadeam 5 dolari si din care mancam fiecare faramitura! Eram socata de cat de dulce era painea cealalta,dar seful meu ne tot zicea: No sugar, no fun!:))
ȘtergereNu mi se pare cu mult mai scumpa decat painea feliata de calitate mai buna. In jur de 3-4 dolari la noi prin oras. In ce stat ai fost?
ȘtergereIn NY am fost, undeva in Long Island.
Ștergere