Spărgătorul de nuci și descoperirea lui Ceaicovski
Bine v-am regăsit! Nu știu cum vă petreceți voi zilele interminabile de iarnă, dar pe noi ne ajută să așezăm în colțișorul tematic cărți și tăvițe de lucru care le invită pe fete la puțină explorare. De multă vreme plănuiam o temă despre spărgătorul de nuci. Cartea ”Spărgătorul de nuci și regele șoarecilor” de E.T.A. Hoffman cu ilustrații de Roberto Innocenti a fost citită deja de mai multe ori, câte unul-două capitole pe zi. Mie, personal, ilustrațiile mi se par destul de înfricoșătoare pentru un copil așa mic și pentru a contracara efectul lor, am decis să le pun fetelor baletul Spărgătorul de nuci, în variantă completă pe Youtube. Au rămas astfel cu imagini frumoase în minte, chiar și lupta dintre armata Spărgătorului de nuci cu șoarecii este pusă în scenă așa încât să nu înfricoseze. Am urmărit pe Youtube mai multe variante de producții, dar preferata noastră este cea de la teatrul Mariinski din Sankt Petersburg cu Alina Somova în rolul principal. O puteți urmări și voi aici. Fetele sunt atât de familiarizate cu muzica baletului Spărgătorului de nuci încât o recunosc chair și când e pe fundal în alte clipuri sau în spații unde mai ascultă muzică.
Scurta noastră lecție a mers în două direcții: una realistă, cu propuneri de activități de viață practică și dezvoltarea limbajului inspirate de pedagogia Montessori și una artistică care a presupus multă muzică clasică, balet, picturi și cărți care îl lasă pe copil să exploreze un pic lumea fantastică.
În primul rând, am printat aceste carduri în trei părți pe care le-a realizat foarte frumos o mămică plină de inspirație (Simona R.) căreia îi mulțumesc că mi le-a trimis și mie! Am creat o mini-cărticică cu 3 buzunare în care am așezat cardurile pentru a le potrivi și a citi denumirile. Am considerat oportun să adaug și elementele reale nuci, alune de pădure și migdale pentru a le observa și a le gusta apoi.
Apoi am pus la dispoziție o tăviță care are compartiment pentru colectat cojile și un spărgător de nuci din metal. Elisa la aproape 5 ani îl mânuiește destul de bine, dar îi e greu să țină adunate resturile de coji, de aceea nu îi las multe la dispoziție și îi ofer destul de mult ajutor la adunat.
Emei îi place foarte mult să folosească mașina de tocat nuci, așa că am folosit această activitate de viață practică pentru a le încuraja să lucreze în echipă: Elisa sparge nucile și alege miezul, Ema toacă miezul și îl împarte cu lingurița înainte de a fi mâncat. Am găsit o mașină de tocat mai mică, din plastic, care se fixează cu o ventuză pe masă și care este perfectă pentru copilași. În primul, eu nu am văzut niciun risc pentru acționarea ei de către copii și apoi chiar funcționează, nu e de jucărie, miezul este măcinat fin și poate fi mâncat de către copii.
Am mai pus la dispoziție acest joc de mișcare de la Haba cu ajutorul căruia fetițele exersează poziții de balet.
Nu putea lipsi din prezentarea noastră cartea despre spiridușul Ceaicovski a Cristinei Andone, însoțită de muzica îndrăgitului compozitor rus. Ce îmi place mult la cărțile din colecția ”Povești din pădurea muzicală” este faptul că pot explora poveștile din interiorul cărții gradual, potrivit nivelului de înțelegere al copilului. Cartea crește odată cu el. De exemplu, din această carte citim introducerea și povestea despre Vasile, ursulețul cel poznaș atunci când e și Ema (3 ani) prin preajmă și restul cărții o păstrăm pentru momentele în care ea doarme, așa încât Elisa(5ani) să poată savura din plin restul cărții, să aibă timp să pună întrebări, să vorbim despre ceea ce citim împreună fără ca atenția să îi fie ”deturnată” de sora mai mică.
Am printat și am pus în ramă ”Dansatoarea” a lui Pierre Auguste Renoir pentru a aduce un plus de frumusețe și un strop de delicatețe camerei fetelor.
O săptămână reușită vă doresc!
Comentarii
Trimiteți un comentariu