Ce poți face cu un Memory Game atunci când călătorești?
Dacă ar fi să iau UN SINGUR joc atunci când călătoresc cu trenul sau avionul acesta ar fi, fără îndoială, jocul nostru de memorie de la Ravensburger. Îl avem deja de 3 ani și s-a păstrat relativ bine. Sunt multe variante de jocuri de memorie, dar acesta îmi place pentru că imaginile sunt reale, animăluțele sunt surprinse în ipostaze care le captează atenția fetițelor noastre (5, respectiv 3 ani) și imaginile îmi dau o libertate mare de merge dincolo de limitele unui joc de memorie.
Așadar, ce poți face cu un Memory Game când călătorești cu copilul tău?
1. Jocul clasic
Așezi un anume număr de perechi (în funcție de nivelul copilului) cu fața în jos, pe șiruri și coloane, întoarceți alternativ, când tu, când copilul două carduri și dacă nimeriți o pereche o păstrați și asta vă dă dreptul să mai întoarceți încă două carduri. Dacă nu nimeriți pereche, puneți cardurile la loc exact în poziția în care erau.
Vi se pare banal de simplu? Nu jocul în sine este o provocare pentru fetițele mele, ci însușirea regulilor pe care trebuie să le respecte și care sunt mai importante decât a ține minte locul unde sunt cardurile pereche: a face invitația la joc, a pregăti cardurile pe șiruri și coloane cu fața în jos, a face cu rândul, a aștepta în tăcere chiar dacă știi unde se află cardurile, a întoarce mai întâi un card necunoscut, nu de fiecare dată pe cel al cărui pereche îl cauți, să înveți să îți numeri perechile, să compari dacă numărul perechilor tale este mai mic sau mai mare decât cel al partenerului de joc. Acum pare mai complex decât este de fapt, nu-i așa? Dar merită!
2. Asocierea pozelor
Dacă copilul are în jur de 2 ani, poate pur și simplu să găsească perechea unui card pe care adultul i-l arată căutând într-un număr limitat de carduri care stau cu fața în sus.
3. Sortare
Cu varianta de memory game pe care o am eu pot să fac sortare după tipul de animal (domestic sau sălbatic) sau după numărul de silabe pe care le au denumirile animalelor.
4. Pe o foaie simplă sau pe bilețele mai mici scrieți literele inițiale ale denumirilor de pe card. Copilul trebuie să pună cardul în dreptul literei cu care începe numele animalului de pe card.
5. Poveste în lanț
Lanțul se referă atât la carduri, cât și la persoanele care povestesc, dacă doriți. Practic, așezați cardurile în sir, unul câte unul, fiecare card fiind un pretext pentru a povesti un detaliu sau o porțiune dintr-o poveste. ”Într-o dimineață de vară m-am trezit și am auzit un muget de văcuță. Am ieșit în curte să caut văcuța și...” și de aici spune mai departe următorul copil ceva care include detaliul de pe următorul card extras până se termină cardurile, respectiv, povestea.
6. Comic de limbaj
Vă sugerez jocul ”fă o propoziție comică despre...”, dacă sunteți singuri în compartiment! Din experiență, pot să vă spun că se va ajunge la detalii pe care copiii le consideră haioase, dar nu sunt tocmai de împărtășit cu oameni pe care nu îi cunoști, dacă înțelegeți ce vreau să spun! Tot la categoria comic de limbaj, unul din jocurile preferate ale fetelor mele cu tatăl lor este să îl întrebe cum face un animal în diverse situații. Soțul meu intră foarte bine în rol și fetele râd cu poftă cerându-i să demonstreze cum face vaca atunci când îi e foame, când vrea să doarmă, când o doare burta, când e constipată, când vede un tren etc. Din nou, ori când sunteți singuri în mașină/compartiment, ori când sunteți acasă, asta dacă pe tată nu îl incomodează în vreun fel jocul, căci pe copii cu siguranță nu îi deranjează! Și, nu în ultimul rând, puteți să dați nume hazlii animalelor!
7. Jocuri pentru dezvoltarea auzului fonematic
Cereți copilului să treacă la plural denumirea de pe card sau să găsească cât mai multe diminutive pentru cardul prezentat ( ”Eu spun una, tu spui multe”, ”Alintăm cuvintele”). Puteți,de asemenea, să căutați cât mai multe cuvinte care rimează cu denumirea de pe card sau să construiți propoziții în care toate cuvintele să înceapă cu inițiala celui de pe card.
8. Am fost la piață și am cumpărat..
Știți jocul? Primul copil spune ce anume a cumpărat, apoi al doilea reia ce a spus primul și adaugă un element și tot așa. E un joc de memorie clasic pe care puteți să îl adaptați folosind ca mijloace vizuale cardurile și, eventual, schimbând propoziția inițială. Pentru noi ar fi: ”Am fost la Zoo și am văzut...” Puteți să păstrați cardurile în șir, cu fața în sus, cu scopul de a numi animalele sau puteți să le arătați o singură dată jucătorilor și apoi să formați șirul cu fața în jos pentru a-i provoca pe copii să țină mine ordinea în care au auzit numele animalelor.
9. Mima
Copilul extrage un card din cutie și încearcă să comunice prin semne și gesturi ce fel de animal/obiect are în mână.
10. Ghici despre cine este vorba?
Un joc care îi încurajează pe copii să aleagă informații relevante, să facă raportarea corectă la categorie, să vorbească concis, să ofere detalii semnificative, să pună și să răspundă la întrebări ajutătoare ”Mă gândesc la un animal domestic, care are copite și mânâncă fân. Ghici, despre ce e vorba?” va spune copilul. Adultul fie îi pune o altă întrebare, fie îi oferă un răspuns, apoi rolurile se inversează. Sigur, de data asta, animalul/obiectul la care se face referire, poate fi unul de pe cardurile jocului de memorie.
Dacă încă nu aveați un joc de memorie în casă, sper că v-am convins să vă cumpărați unul. Iar dacă aveați deja unul, dar stă prăfuit prin sertare, vă provoc să îl scoateți de la naftalină și să îl puneți la treabă!
Călătorii pline de zâmbete!
Comentarii
Trimiteți un comentariu